Krönikor

Under 2008 var jag kulturkrönikör på Lokaltidningen Storsjön.

De fulkulturella

"Drar man det här med finkulturell elit till sin spets innebär det att den stora massan, oftast kallat folket, är... fulkulturella. Eller?"

Läs hela krönikan

Sluga hundar och avgörande inspiratörer

"Ibland snubblar vi över trådar som styr in oss på en oplanerad bana. En kommentar, en låt på radion, ett oväntat möte på stan. Ögonblick som avgör riktningen i ett vägskäl."

Läs hela krönikan

Sportare: 7
Kulturare: 1

"Dagligen fylls sportsidorna av noggranna utredningar och ingående analyser av skador och sjukdomar som spelat in i idrottarnas (brist på) prestationer. Det spekuleras och dissekeras in i minsta detalj; kan förlusten ha berott på en annalkande lårskada eller sträckt rumpmuskel?"

Läs hela krönikan

Syns man inte i TV finns man inte

"Det talas om ”popundret Östersund”. Med rätta. Exporter som Annika Norlin, Vapnet, Hoven Droven, Autisterna och Triakel är exempel på artister som nått utanför länets och landets gränser, som nomineras till – och vinner – grammisar. Kanon!"

Läs hela krönikan

Östersund förtjänar ett kulturhus!

"I fyra år var Trondheim min hemvist, och även om jag i början häpnade över det rika kulturutbudet kändes det snart helt naturligt med uppsjön av konserter, kortfilmsfestivaler och teaterföreställningar som lurade runt varenda hörn. Numera blir jag desto mer överraskad och påmind när jag besöker staden som en gång ståtade med det vackra namnet Nidaros."

Läs hela krönikan

Katarina Åhlén

När hobbyn är jobbet

Myten att musikern är ”lyckligt lottad som får jobba med sin hobby” är motsägelsefull - hur försörjer man sig på en ”hobby”? Och lyckligt lottad - ja, jag är personligen priviligierad med ett yrke jag brinner för. Det är inte alla förunnat. Men att det handlar om ett lyckokast går jag inte med på. Vi gör våra val, och kampen för att genomföra dem slipper ingen undan.

Läs hela krönikan

En liten ängels klagan

Hade tänkt viga krönikan åt trevligt summerande av sommarkulturella intryck. Nämna magiska ögonblick som Nils Lofgrens gitarrsolo i ”Because the night” på Ullevi, gnälla på att Fäviken Opera inte använde sig av en enda jämtländsk musiker utan satsade pengarna på att flyga hit hela orkestern. Berätta om medeltida kyrkmålningar i Uppland där kantorn avbildats som gris och om en charmig Boklåda längs Klarälven.

Läs hela krönikan

Senast jag fick chansen att skriva en kulturkrönika var på På Gång - Kulturportalen i Jämtlands hemsida, nov-09.
Läs krönikan Statusen och kulturen i Jämtland" här!

Jag utformar gärna din hemsidetext, besök Annelie Rydhs hemsida violinviolett.se för text-exempel (fast mest för att Annelie är en grym musiker förstås)!